SLAG BIJ CARRHAE (53 v.Chr. )

Ga naar beneden

SLAG BIJ CARRHAE (53 v.Chr. )

Bericht  Scorepio op ma dec 14, 2009 10:58 pm

SLAG BIJ CARRHAE (53 v.Chr. )
Datum: 53 v. Chr.
Locatie:Carrhae. (huidige Irak)
Resultaat:Grote Parthische overwinning
Strijdende partijen: Romeinen vs Parthen.
Commandanten : Marcus Licinius Crassus vs Surenas
Troepenmacht Rome : 35.000 Romeinse legionairs,4000 cavalerie en 4000 infanterie
Troepenmacht Parthen:10.000 cavalerie (boogschutters te paard en katafrakten )
Slachtoffers Rome: 20.0000 gedood,10.000 krijgsgevangen en 4000 gewond
Slachtoffers Parthen:weinig (aantal onbekend)

De slag bij Carrhae vond plaats in 53 v.Chr. tussen de Romeinen onder leiding van Marcus Licinius Crassus en de Parthen onder leiding van Surenas. De Romeinen verloren de slag en de legioenstandaarden werden door de Parthen buitgemaakt.

Achtergrond

Twintig jaar na zijn enorm militair succes tegen de slavenopstand van Spartacus, snakte Marcus Licinius Crassus naar een nieuwe overwinning om zijn populariteit bij het volk te vergroten. Hij was lid van het geheime triumviraat samen met Gaius Julius Caesar en Cnaius Pompeius. Het grootste rijk in die tijd was het Parthische rijk, gegroeid uit het oude Perzische rijk. Hij besloot dat de beste plaats voor een overwinning wel daar was, aan de uithoek van het rijk, tegen een volk waarover allerlei mythische geruchten de ronde deden.

De slag
Crassus rukte op tegen de Parthen. De Parthen, die zwaar in de minderheid waren, bestookten voortdurend de Romeinen met behulp van hun ruiterboogschutters.

Crassus besloot om een kamp op te slaan en te wachten. De Parthische boogschutters kregen echter steeds nieuwe pijlen aangevoerd vanuit het binnenland. Omdat de pijlenregens hun tol eisten, besloot Crassus uit het kamp te trekken. Hij zond zijn cavalerie vooruit, maar die werden in de val gelokt en moeiteloos verslagen door de katafrakten van de Parthen.

De ruiterboogschutters konden nu ongehinderd de slagorde van de Romeinse infanterie bestoken. Crassus voerde een aanval uit op de Parthische cavalerie, maar dezen veinsden een terugtrekking, draaiden zich om en schoten achterwaarts van hun paarden (het Parthische schot). Nu stelde de infanterie zich op in een testudo, de schildpadformatie, om zich te beschermen tegen de Parthische pijlen. De katafrakten, die terugkwamen van de hinderlaag, stormden echter in op de testudo's. Deze formatie leende zich niet tot close-combat gevechten en de Romeinen werden afgemaakt.

Slachtoffers

Crassus werd gevangengenomen en gedood. Van de 35.000 Romeinse legionairs, 4.000 cavaleristen en 4.000 lichte infanteristen werden er 20.000 gedood, 10.000 gevangengenomen en 4.000 raakten gewond.

Van de 1000 Parthische katafrakten en 9.000 ruiterboogschutters zijn er geen cijfers bekend, maar veel bronnen spreken over lichte verliezen
Scorepio
Scorepio
Admin

Aantal berichten : 293
Reputatie : 0
Registratiedatum : 07-10-08
Woonplaats : Ostend-Belgium

Profiel bekijken http://total-war.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum