DE BOII ..

Ga naar beneden

DE BOII ..

Bericht  Scorepio op zo nov 16, 2008 11:17 pm

BOII.
De Boii waren een Gallische stam die zijn oorsprong waarschijnlijk had in het huidige Midden-Europa. Ze duiken op verschillende momenten in de geschiedenis op en niet iedereen is het er over eens dat steeds dezelfde stam bedoeld wordt.
In de vierde eeuw v.Chr. trokken de Boii samen met de Senones en Lingones Italië binnen en brachten onder leiding van Brennus Rome bijna ten val. Na het ontvangen van een enorme afkoopsom door de Romeinen trokken de Galliërs terug naar Noord-Italië. Daar vestigden zij zich in de Po-vlakte. De relatie tussen hen en de Romeinen bleef overigens slecht. In de derde eeuw v.Chr. werden talloze oorlogen gevoerd tussen de Boii en de Romeinen en toen Hannibal Italië binnenviel (218 v.Chr.) kwamen de Boii hem te hulp. In 191 v.Chr. werden de Boii definitief verslagen door Publius Cornelius Scipio Nasica en verloren zij een groot gedeelte van hun grondgebied.
Rond 60 v.Chr. sloten de Boii zich bij de Helvetii aan toen deze Gallische stam vanuit zijn thuisland (het huidige Zwitserland) Gallië binnentrok. Samen met hen werden de Boii in 58 v.Chr. verslagen door Julius Caesar bij Bibracte. Caesar stond hun toe zich te vestigen in het gebied tussen de Loire en de Allier. Hun hoofdstad was Gorgobina, een plaats die tot nu toe niet geïdentificeerd is.
Scorepio
Scorepio
Admin

Aantal berichten : 293
Reputatie : 0
Registratiedatum : 07-10-08
Woonplaats : Ostend-Belgium

Profiel bekijken http://total-war.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum