DE BATAVEN

Ga naar beneden

DE BATAVEN

Bericht  ChanahC op wo jul 21, 2010 12:52 pm

ook deze mogen niet in het lijstje ontbreken vind ik..

De Bataven zouden oorspronkelijk deel hebben uitgemaakt van de Chatten, maar een groep splitste zich na een conflict daarvan af. Vervolgens vestigden zij zich in de Rijndelta, oostelijk van de Cananefaten. Rond 12 v.Chr. werden zij door de Romeinen onder Drusus onderworpen en werden daarna bondgenoten van het Romeinse Rijk waarbij zij vrijgesteld waren van belastingen.

De Bataven golden in vroeg-Romeinse tijd als elitetroepen. Als enigen waren ze in staat bewapend te paard zwemmend de Rijn over te steken. Ze waren onder andere betrokken bij de veldtochten van Germanicus tegen de Marsen en Cherusken, het neerslaan van de opstand van Boudicca en die van Gaius Iulius Vindex. Ook in de troebelen van het Vierkeizerjaar speelden ze een belangrijke rol.

Ook is het bekend dat Bataven dienden als keizerlijke lijfwachten te Rome. Dit wordt niet alleen door Suetonius gemeld, maar ook door grafstenen bevestigd. Bekend is (o.a.) het graf van Indus, corpor custos (lijfwacht) van Nero in Rome.

Een nederzetting te Nijmegen met de naam Oppidum Batavorum werd in deze tijd gebouwd. Het betreft hier echter geen inheemse nederzetting maar een Romeins economisch en bestuurlijk centrum, zoals uit vondsten is gebleken. Ten noorden van de Waal, bij Lent, Elst en Oosterhout zijn echter uitgebreide sporen van bewoning te vinden die beginnen in de 3e eeuw v.Chr. en doorlopen tot in de Romeinse tijd. Deze bewoning kan met een grote mate van zekerheid aan de Bataven worden toegeschreven. Sporen van bewoning in deze tijd, vindt men in de gehele Betuwe. Ook dient gewezen te worden op de Tempel van Empel.

In 69 n. Chr. leidde Julius Civilis de opstand van de Bataven tegen de Romeinen. Met behulp van de Friezen en de Cananefaten behaalden ze veel overwinningen. Een hele reeks Romeinse forten aan de limes langs de Rijn werd in korte tijd verwoest. In die tijd werd Oppidum Batavorum, een van de voorlopers van het huidige Nijmegen, door de opstandelingen platgebrand. Het jaar daarop waren de kansen gekeerd. De opstand eindigde in 70 n. Chr. met de nederlaag van de Bataven.

Dus mogen we stellen dat onze noorderburen een tijdje gecollaboreerd hebben met de Romeinen.. tot 69 n. chr. althans.


ChanahC

Aantal berichten : 3
Reputatie : 0
Registratiedatum : 19-12-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: DE BATAVEN

Bericht  Scorepio op wo jul 21, 2010 1:14 pm

De Bataven , ook wel het paardenvolk genoemd door de Romeinen , leefden met en voor hun paarden.
Als baby kregen ze biest te drinken. ( paardenmelk )De Bataven waren waarschijnlijk een Germaanse stam die al voor Christus woonde in het midden van Nederland. Ze worden ook wel Batavieren genoemd. De Romeinen, onder andere Julius Caesar, hebben over de Bataven geschreven.

Uit die Romeinse geschriften weten we dat de Bataven woonden in de buurt van waar de Maas en de Waal bij elkaar komen. Ze woonden dus in het rivierengebied. De Romeinen noemden dat "Insula Batavorum": het eiland van de Bataven. Het Nederlandse gebied Betuwe is daarnaar vernoemd.
In het oranje is op onderstaande tekening , het gebied van de Bataven aangeduid. De oranje cirkel toont hun gebied van herkomst.
Scorepio
Scorepio
Admin

Aantal berichten : 293
Reputatie : 0
Registratiedatum : 07-10-08
Woonplaats : Ostend-Belgium

Profiel bekijken http://total-war.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum